Existe multe metode de a ne ascunde adresa IP, una din cele mai folosite si mai comune fiind cu ajutorul (web) proxy-urilor. Ca si terminologie, cuvantul “proxy” sau “proxy server” denumeste un calculator sau un program care actioneaza ca intermediar intre un client (de exemplu, browser-ul) si alte server-e. “Web proxy“-urile se refera la site-uri care indeplinesc rolul de proxy-uri, adica de intermediare intre noi si site-urile pe care dorim sa le vizitam.

Cum se foloseste un web proxy?

Un web proxy este foarte usor de folosit. Sa luam de exemplu, www.myusproxy.info. Pentru a vizita un site prin intermediul acestui proxy, trebuie sa introducem adresa site-ului in casuta de langa butonul Go. Apoi sa apasam butonul Go. De exemplu, sa vizitam adresa: http://www.ascunde-ip.ro/care-e-adresa-mea-ip/.

Web proxy url

Vom observa ca site-ul ne va “vedea” ca pe un vizitator din Statele Unite:

web_proxy_ascunde_ip

Cum imi ascunde un web proxy adresa IP?

Practic un web proxy NU ascunde adresa IP, ci doar actioneaza ca intermediar intre calculatorul nostru si site-ul pe care dorim sa il vizitam. Astfel, site-ul pe care il vizitam nu va inregistra adresa noastra IP, ci adresa IP a proxy-ului.

La ce pot folosi un web proxy?

In general, web proxy-urile se folosesc pentru a “ocoli” filtrele de internet care functioneaza in scoli, companii, institutii sau chiar la nivel guvernamental (cum este cazul in China, Iran sau Emiratele Arabe Unite). De exemplu, intr-o scoala in care este blocat site-ul Hi5.com, se poate folosi un astfel proxy pentru a accesa site-ul.

Unde gasesc web proxy-uri?

Exista foarte multe proxy-uri. Din pacate, marea lor majoritate au viata scurta (de ordinul saptamanilor sau lunilor) astfel incat e nevoie sa le schimbam foarte des. Pentru a gasi proxy-uri e suficient sa dam un search pe Google dupa cuvinte ca “web proxy“, “unblock facebook”, “unblock hi5”, etc. De asemenea exista site-uri care listeaza proxy-uri functionale in fiecare zi.