Este o intrebare pe care cei mai multi nici nu se gandesc sa si-o puna. Dupa cum am explicat intr-un articol anterior, adresa IP este un numar care este asignat fiecariu calculator care este conectat la internet. Problema e ca adresa IP poate servi la identificarea noastra pe internet si la urmarirea activitatilor noastre online.

De aceea este foarte important ca in anumite circumstante sa ne ascundem adresa IP. Bineinteles, nu vorbesc de activitati ilegale.

Cum suntem identificati pe internet prin adresa IP

Lucrurile sunt foarte simple: calculatorul se conecteaza la internet prin intermediul unui modem. E posibil sa existe si un router, dar acesta nu schimba datele problemei. Modem-ului sau router-ului ii este asignata o adresa IP care “spune” fiecarui site pe care il vizitam unde suntem, cine suntem si cel mai important, care sunt activitatile pe care le facem online.

Cand sa imi ascund adresa IP?

Dupa cum spuneam si mai sus, ascunderea IP-ului nu trebuie folosita in scopuri ilegale, dar exista numeroase situatii legale in care dorim sa ne pastram intimitatea online prin ascunderea IP-ului. Iata cateva cazuri in care e posibil sa ne dorim sa ne ascundem sau sa ne schimbam IP-ul real:

  • dorim intram pe un forum unde ni s-a interzis accesul pe baza IP-ului (= am fost “banati”)
  • dorim sa accesam site-uri de streaming video accesibile doar utilizatorilor din Statele Unite (de exemplu deblocheaza Hulu, NBC.com, Fox.com, etc)
  • dorim sa ne connectam pe Hi5, Facebook, etc cu o adresa IP din alta tara